Voorwoord

Beste wielerliefhebber,

 

Welkom op onze website van Antwerp Cycling Tour.

 

In 2016 ben ik begonnen met het bedenken om een meerdaagse wielerhappening te organiseren met als opzet een 3-daagse competitie op 3 verschillende plaatsen binnen onze provincie op dit moment worden er nog in 2 andere provincies georganiseerd (Limburg en West-Vlaanderen); dit meer bepaald voor de jongeren van 12-, 13- en 14-jarigen. Het was niet evident om dit te kunnen realiseren, omdat voor de jeugd onder de 15 jaar er geen meerdaagse competitie mogelijk was volgens de Belgische wetgeving.

De doelstelling om deze meerdaagse wielerwedstrijd te organiseren was en is nog steeds de jeugd aan te leren, wat het is om in ploegverband wedstrijden te betwisten en niet voor eigen rekening te gaan, maar wel te strijden in clubverband.

Eenmaal de leeftijd van 14 jaar bereikt, is dit het laatste seizoen dat je aspirant bent en word je het seizoen daarop nieuweling, waar de meeste clubs deelnemen aan interclubs en meerdaagse wedstrijden.

Daarom vond ik het belangrijk dat men al eens kon proeven, hoe het is om in ploegverband te strijden voor het ploegenklassement.

Als lid van Cycling Vlaanderen afd. Antwerpen, stond ik kort bij de bron om dit te kunnen realiseren, en vond ik de steun van onze Antwerpse afdeling, alleen kon ik deze realisatie niet waarmaken, om wetteksten, reglementen bij de bevoegde instanties bij Belgian Cycling en Cycling Vlaanderen te laten aanpassen, waarvoor mijn dank.

Hierdoor kunnen nu de jeugdclubs met aspiranten nu aan maximum 3 meerdaagse rittenwedstrijden per jaar deelnemen van maximum van 3 dagen. Voor deze periode konden de Belgische clubs enkel naar het buitenland gaan om aan zo'n meerdaagse wedstrijden te kunnen deelnemen.

De eerste editie Antwerp Cycling Tour voor aspiranten kwam er op het voorlaatste weekend van juli 2018 op 3 verschillende locaties, met ind. tijdrit op de Balendijk in Lommel, 1ste rit in lijn in Mol-Ezaart en 2de rit in lijn in Balen-Wezel.

Wij mochten toen voor het eerst 13 ploegen inschrijven met het totaal van 148 renners verdeeld onder de 3 leeftijden.

De organisatie van een meerdaagse wedstrijd kost ons handen vol geld en we gingen op zoek naar sponsors.

Vlug konden wij rekenen op een bijdrage van Cycling Vlaanderen afd. Antwerpen en onze sponsors, "Bestratingswerken Adriaenssen BVBA en Sportwear Kalas".

Bedankt sponsors, voor uw bereidwillige medewerking om dit evenement te kunnen laten doorgaan.

Hiermee wil ik alle medewerkers, organisatoren en sponsors, Algemeen voorzitter Jan Vandael en Voorzitter WPV commissie Swa Eliaerts van Cycling Vlaanderen afd. Antwerpen, Belgian Cycling en Cycling Vlaanderen bedanken om deze Antwerp Cycling Tour mogelijk te maken.

 

Ronny Douwen

Voorzitter Antwerp Cycling Tour.